Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sobotní losos.

30. 08. 2009 15:44:00
Aneb takhle to dopadá, když si člověk nedá pozor na pusu a mele a mele o tom co bude psát, až se dostane do fáze, kdy to musí udělat. Zdravím kolegyni Handoura :)

Tuž.. minule nevalně vyvedený pokus o guláš, nejčko losos. I s fotkama, ale pozor, jsou z mobilu, tudíž kvalita nif mof aj co do editace na serveru vezdejším( ještě jsem se to nenaučil, toto je první skoro-foto-blog)

Losos je ryba dobrá, ryba zdravá a v poslední době i dostupná. Tedy pokud se bavíme o lososovi stříbrném, který v mražené formě a o váze 1, 5 kila stojí bratru necelých 150,- Kč . Jako jídlo připravované jednou za čas, to je, řekl bych, zvládnutelné.

Suroviny na oběd pro 4 lidi nebo 2, co si nechají zbytek na večer:

Losos stříbrný o váze mezi 1,3-1,5 kilogramu, kostka "povoleného" másla (třeba "jihočeské" od Madety), směs provensálského koření sušeného ( třeba to od Vitany- je bohatější co do druhů použitých bylinek)-- kdo nemá rád provensálské, může použít obyč koření na ryby a nebo i čerstvé bylinky(šalvěj, rozmarýn atp.),brambory, mletý kmín, sůl.. a ostrý nůž.

suroviny.jpg



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lososa opláchneme, osušíme a ostrým nožem uřežeme ploutve - hřbetní, prsní, břišní a ocas (čili všechny) a umístíme na hlubší plech. Řezání ploutví jde poměrně snadno, tedy lépe než u kapra. Poté nakrájíme celé máslo na menší půlplátky, vložíme do misky a zasypeme kořením (nebo pokrájenými bylinkami) a můžeme s citem dosolit.

maslovidlickakoreni.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koření (či bylinky) se pokusíme zapracovat vidličkou a jelikož to nejde zcela snadno.. po pár zatlačeních a ohnuté vidličce zapůsobíme na směs dobře omytou a osušenou rukou a tak dlouho patláme a hňahňáme až je směs jakž takž sourodá čili kompaktní.

maslohotove.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kousek másla dáme dovnitř ryby a potom se vrátíme do svých dětských let a zbytek naneseme na lososa. Metoda "pokus - omyl" ukázala, že nejlépe to jde lehkým krouživým pohybem a ve směru proti šupinám. Pokud se nám to zdá neproveditelné a máslo je všude okolo a ne na rybě, uklidíme bordel a jdeme od začátku metodou "vezmu kus másla-uplácám z něj placičku-a opatrně nanesu na rybu". Výsledek by měl-mohl vypadat zhruba takto:

maslovylosos.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..Rybku podlejeme vodou- tak půl hrnku aby se nedusila ale pekla, vložíme doprostřed trouby vyhřáté na ..dejme tomu 170 stupňů na cca 45 minut (jak je kdo zvyklý péct). Máslo vlivem tepla steče z lososa a zanechá na něm pevné součásti. Po upečení rybku vyndáme a máme-li tenčí ohebný nůž, můžeme zkusit oddělit maso od páteře-->jde to docela snadno. Páteř, která zůstane na jedné půlce vyhodíme a rybu naporcujeme. Jako přílohu jsem tentokrát zvolil tu nejobyčejnější - vařený nemaštěný brambor(výpek stačí). Kdo chce, může brambory posypat nasekanou pažitkou nebo jarní cibulkou.

 

 

papubezvina.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K rybě je dobré bílé vínko.. Třeba chilské Chardonnay nebo Sauvignon Blanc. Přikládám "vygůglenou" fotku neb lahev použitá u oběda se při silné sůunečním svitu fotila dosti špatně.

19307.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chápu, že ne každému může být po chuti vybírání (byť velkých) kostí a ta celková práce okolo. V tom případě doporučuju sáhnout hlouběji do kapsy a koupit chlazený či vakuovaný filet z lososa. Postup je mnohem snažší- omytý a osušený filet položíme na hlubší plech vyložený pečícím papírem a onu máslovou směs na něm rozetřeme(nebo jen poklademe snítkou oblíbených bylinek a pokapeme citronem či limetkou), NEpodléváme a dáme péct. Doba přípravy je kratší. A kdo nemá rád lososa, tomu navrhuju filetovaného nilského okouna. Krásné bílé šťavnaté maso na 99,5% bez kostí, vhodné i pro děti.

Máme-li gurmánské choutky, můžeme si kousek filátka dát stranou a udělat si předkrm v podobě tataráčku z lososa :kousek lososa nožem naškrábeme(je to velice snadné), dáme do misky, přidáme na atomy pokrájenou cibuli šalotku, bílý pepř, špetku soli, trošku citronové-limetkové šťávy. Mažeme na opečenou bílou večku nebo toastový chléb. Jednoduché a lahodné.

PS: klidně si k tomu dejte i okurkový salát, kombinace to není špatná.

PPS: jen do mne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jakub Stupka | neděle 30.8.2009 15:44 | karma článku: 9.14 | přečteno: 1058x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Libuse Palkova

Jídlo a jazykověda

Nežijeme abychom jedli, ale jíme, abychom žili, říká známé přísloví. V češtině najdete mnoho obratů rčení a přirovnání, která se jídla a poživatin nějak týkají, i když nejde právě o proces stravování.

18.11.2017 v 20:36 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jana Slaninová

Zeman, Babiš, Bartoš a ti další, jsou osvícení!

A fakt nekecám. Už tolik času to mám možnost pozorovat. A to aniž bych o to zrovinka nějak stála. Mám i důkazy!

18.11.2017 v 17:40 | Karma článku: 12.58 | Přečteno: 523 | Diskuse

Lubomír Vít

Je křesťanství jenom pohádka?

To do nás vtloukali komunisté. Ve škole nás učili, že náboženství vzniklo aby ovládalo masy. Dokonce byla písnička, poručíme větru dešti,kdy má pršet a kdy vát.

18.11.2017 v 16:31 | Karma článku: 17.21 | Přečteno: 363 |

Mirka Švarcová

Mí prarodiče jsou pašáci!

Procházím se po domě, je ve mně malá dušička, je mi úzko. V tom domě jsem strávila celé svoje dětství. Krásné dětství. S babi a dědou v líbánkách i hádkách, ale vždy s nimi byla ve finále velká legrace.

18.11.2017 v 15:37 | Karma článku: 24.49 | Přečteno: 541 | Diskuse

Pavel Vrba

Horor, co povstal z mlžného oparu.

K tomu, když si ještě pomyslím, že k tomu došlo vlastně díky mé vlastní iniciativě. Ach jo. Na druhou stranu, zase kdyby k tomu nedošlo, neuvědomil bych si, jaké existuje propojení mezi jízdou autem v mlze, úklidem a nákupem.

18.11.2017 v 14:15 | Karma článku: 10.33 | Přečteno: 231 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1486
Jihočech bydlící-pracující-žijící v Praze.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.