Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Buřtguláš verze 3 aneb já taky vařím a rád :) (bez fotodokumentace)

26. 08. 2009 16:48:00
Před časem se tu byl zjevil blog od p. Kroupy, popisující, kterak vaří buřtguláš. Nedlouho poté přibyl blog další, který pojednával o alternativním recepisu. Tož to jsem si dodal odvahy a níže uvádím historku, kterak jsem ono veledílo páchal...

.. když má drahá přítelkyně doma nebyla.

Nevím přesně kdy tomu tak bylo, ale letos určitě, dost možná že i v pátek. Jsa tvorem myslícím na jídlo až chorobně často, již v práci jsem přemítal o tom, co schvátit do požeráku aby žaludek byl zaplněn a zbytek těla z toho měl libé pocity. Vzpomenul jsem si na buřtguláš od své mamky. Upřímně řečeno, její verze mi příliš nejede, ale jsa člověkem hloubavým (jak kdy), sedl jsem doma ku notebooku a koumal. Guláš..hmm. bramborovej.. hmm.. V mé chorobné mysli vyvstala poučka: "Chceš-li dobrý guláš míti, měj maso a cibuli ve stejném poměru". Tož tak. Dobrá. Vyrazil jsem směrem ku Intersparu na Hostivaři( pro znalé- ten u Švehlovky), po cestě přidusil plíce cigaretkou a jal se nakupovati.

Maje hlad vskutku značný, nebral jsem ohledy na nosnost igelitky a nacpal ju až k prasknutí.

Doma jsem vyložil na stůl následující ingredience: 1kg brambor, 1 kg točeného salámu, 1 kg cibule, pepř, sůl, papriku sladkou, majoránku, kmín celý, česnek, malý rajský protlak, sádlo. Vcelku jednoduché.

--

Brambory oloupal, nakrájel na větší kousky (dle vzpomínky na "vojenský buřtguláš před tisíci lety na svazarmovské střelnici"), cibuli nakrájel nadrobno, točený salám oloupal a nakrájel na slabé půlměsícové plátky, k tomu na atomy rozsekal pár stroužků česneku. Když jsem viděl tu hromadu, došlo mi, že jsem suroviny "trošku" předimenzoval- neb největší hrnec má skromný obsah tří litrů. Nuže, boj nastal.

Do oné olbřímí nádoby přišel kus sádla (když už, tak už) a na to necelé kilo cibule*.. Cibulka se za občasného míchání uskromnila co do prostoru. Zhruba v polovině karamelizujícího procesu jsem přisypal něco málo kmínu. Když už se tedy cibulka jevila lehce opáleně, přidal jsem točený salám, rajský protlak a zaprášil paprikou. Další chvíle u sporáku proložená občasným promícháním. I onen "salám" po chvilce restování(vzhledem k množství cibule spíše polodušení) změnil objem. Když už se to jevilo tak nějak bojeschopně, došlo na dodání brambor. V tu ránu na mně šly mrákoty, neb hrnec toho měl opravdu dost. Nicméně dílo se podařilo a dokonce se vešla aj voda z vodovoda. Opatrně promíseno, přiklopeno pokličkou, tu a tam promícháno. V polovině vaření oné směsi probělo přidání 3 atomizovaných stroužků česneku a cca pět minut před "doděláním" brambor i majoránky. Vzhledem k množství a poměru surovin nebylo třeba příliš zahušťovat. Ale aby se neřeklo, přidal jsem na poslední chvíli ještě trochu mouky rozmíchané ve smetaně na šlehání(jestli hladká nebo polo-hrubá , vám neřeknu ani kdybych se poštverečkoval). Guláš změnil barvu z přečervenalé na méně červenou a po provaření bylo hotovo.

--

Druhý den po uležení byl ještě lepší a večer se ze zbytku udělala gulášovka. Kam se hrabe Vitana nebo Maggi.

--

* - necelé z toho důvodu že po pečlivém oloupání jí bylo méně a do budoucna jsem si vytkl snížení množství na něco přes 6O deka.

--

pokud se vám to, milí bloggeři a milé bloggerky zdá jakožto poživatelné co do obsahu článku i případného tovaru, dejte mi vědět v diskuzi. Pokud ne, konejte jak uznáte za vhodné.

PS: buřt-vuřt.. na Prachaticku, odkud pocházím, se říká buřt.

Autor: Jakub Stupka | středa 26.8.2009 16:48 | karma článku: 10.37 | přečteno: 930x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Libuse Palkova

Jídlo a jazykověda

Nežijeme abychom jedli, ale jíme, abychom žili, říká známé přísloví. V češtině najdete mnoho obratů rčení a přirovnání, která se jídla a poživatin nějak týkají, i když nejde právě o proces stravování.

18.11.2017 v 20:36 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 384 | Diskuse

Jana Slaninová

Zeman, Babiš, Bartoš a ti další, jsou osvícení!

A fakt nekecám. Už tolik času to mám možnost pozorovat. A to aniž bych o to zrovinka nějak stála. Mám i důkazy!

18.11.2017 v 17:40 | Karma článku: 12.55 | Přečteno: 523 | Diskuse

Lubomír Vít

Je křesťanství jenom pohádka?

To do nás vtloukali komunisté. Ve škole nás učili, že náboženství vzniklo aby ovládalo masy. Dokonce byla písnička, poručíme větru dešti,kdy má pršet a kdy vát.

18.11.2017 v 16:31 | Karma článku: 17.21 | Přečteno: 361 |

Mirka Švarcová

Mí prarodiče jsou pašáci!

Procházím se po domě, je ve mně malá dušička, je mi úzko. V tom domě jsem strávila celé svoje dětství. Krásné dětství. S babi a dědou v líbánkách i hádkách, ale vždy s nimi byla ve finále velká legrace.

18.11.2017 v 15:37 | Karma článku: 24.49 | Přečteno: 540 | Diskuse

Pavel Vrba

Horor, co povstal z mlžného oparu.

K tomu, když si ještě pomyslím, že k tomu došlo vlastně díky mé vlastní iniciativě. Ach jo. Na druhou stranu, zase kdyby k tomu nedošlo, neuvědomil bych si, jaké existuje propojení mezi jízdou autem v mlze, úklidem a nákupem.

18.11.2017 v 14:15 | Karma článku: 10.31 | Přečteno: 230 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1486
Jihočech bydlící-pracující-žijící v Praze.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.