Jakub Stupka

Sobotní losos.

30. 08. 2009 15:44:00
Aneb takhle to dopadá, když si člověk nedá pozor na pusu a mele a mele o tom co bude psát, až se dostane do fáze, kdy to musí udělat. Zdravím kolegyni Handoura :)

Tuž.. minule nevalně vyvedený pokus o guláš, nejčko losos. I s fotkama, ale pozor, jsou z mobilu, tudíž kvalita nif mof aj co do editace na serveru vezdejším( ještě jsem se to nenaučil, toto je první skoro-foto-blog)

Losos je ryba dobrá, ryba zdravá a v poslední době i dostupná. Tedy pokud se bavíme o lososovi stříbrném, který v mražené formě a o váze 1, 5 kila stojí bratru necelých 150,- Kč . Jako jídlo připravované jednou za čas, to je, řekl bych, zvládnutelné.

Suroviny na oběd pro 4 lidi nebo 2, co si nechají zbytek na večer:

Losos stříbrný o váze mezi 1,3-1,5 kilogramu, kostka "povoleného" másla (třeba "jihočeské" od Madety), směs provensálského koření sušeného ( třeba to od Vitany- je bohatější co do druhů použitých bylinek)-- kdo nemá rád provensálské, může použít obyč koření na ryby a nebo i čerstvé bylinky(šalvěj, rozmarýn atp.),brambory, mletý kmín, sůl.. a ostrý nůž.

suroviny.jpg



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lososa opláchneme, osušíme a ostrým nožem uřežeme ploutve - hřbetní, prsní, břišní a ocas (čili všechny) a umístíme na hlubší plech. Řezání ploutví jde poměrně snadno, tedy lépe než u kapra. Poté nakrájíme celé máslo na menší půlplátky, vložíme do misky a zasypeme kořením (nebo pokrájenými bylinkami) a můžeme s citem dosolit.

maslovidlickakoreni.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koření (či bylinky) se pokusíme zapracovat vidličkou a jelikož to nejde zcela snadno.. po pár zatlačeních a ohnuté vidličce zapůsobíme na směs dobře omytou a osušenou rukou a tak dlouho patláme a hňahňáme až je směs jakž takž sourodá čili kompaktní.

maslohotove.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kousek másla dáme dovnitř ryby a potom se vrátíme do svých dětských let a zbytek naneseme na lososa. Metoda "pokus - omyl" ukázala, že nejlépe to jde lehkým krouživým pohybem a ve směru proti šupinám. Pokud se nám to zdá neproveditelné a máslo je všude okolo a ne na rybě, uklidíme bordel a jdeme od začátku metodou "vezmu kus másla-uplácám z něj placičku-a opatrně nanesu na rybu". Výsledek by měl-mohl vypadat zhruba takto:

maslovylosos.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..Rybku podlejeme vodou- tak půl hrnku aby se nedusila ale pekla, vložíme doprostřed trouby vyhřáté na ..dejme tomu 170 stupňů na cca 45 minut (jak je kdo zvyklý péct). Máslo vlivem tepla steče z lososa a zanechá na něm pevné součásti. Po upečení rybku vyndáme a máme-li tenčí ohebný nůž, můžeme zkusit oddělit maso od páteře-->jde to docela snadno. Páteř, která zůstane na jedné půlce vyhodíme a rybu naporcujeme. Jako přílohu jsem tentokrát zvolil tu nejobyčejnější - vařený nemaštěný brambor(výpek stačí). Kdo chce, může brambory posypat nasekanou pažitkou nebo jarní cibulkou.

 

 

papubezvina.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K rybě je dobré bílé vínko.. Třeba chilské Chardonnay nebo Sauvignon Blanc. Přikládám "vygůglenou" fotku neb lahev použitá u oběda se při silné sůunečním svitu fotila dosti špatně.

19307.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chápu, že ne každému může být po chuti vybírání (byť velkých) kostí a ta celková práce okolo. V tom případě doporučuju sáhnout hlouběji do kapsy a koupit chlazený či vakuovaný filet z lososa. Postup je mnohem snažší- omytý a osušený filet položíme na hlubší plech vyložený pečícím papírem a onu máslovou směs na něm rozetřeme(nebo jen poklademe snítkou oblíbených bylinek a pokapeme citronem či limetkou), NEpodléváme a dáme péct. Doba přípravy je kratší. A kdo nemá rád lososa, tomu navrhuju filetovaného nilského okouna. Krásné bílé šťavnaté maso na 99,5% bez kostí, vhodné i pro děti.

Máme-li gurmánské choutky, můžeme si kousek filátka dát stranou a udělat si předkrm v podobě tataráčku z lososa :kousek lososa nožem naškrábeme(je to velice snadné), dáme do misky, přidáme na atomy pokrájenou cibuli šalotku, bílý pepř, špetku soli, trošku citronové-limetkové šťávy. Mažeme na opečenou bílou večku nebo toastový chléb. Jednoduché a lahodné.

PS: klidně si k tomu dejte i okurkový salát, kombinace to není špatná.

PPS: jen do mne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jakub Stupka | karma: 12.68 | přečteno: 1062 ×
Poslední články autora