Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sobotní losos.

30. 08. 2009 15:44:00
Aneb takhle to dopadá, když si člověk nedá pozor na pusu a mele a mele o tom co bude psát, až se dostane do fáze, kdy to musí udělat. Zdravím kolegyni Handoura :)

Tuž.. minule nevalně vyvedený pokus o guláš, nejčko losos. I s fotkama, ale pozor, jsou z mobilu, tudíž kvalita nif mof aj co do editace na serveru vezdejším( ještě jsem se to nenaučil, toto je první skoro-foto-blog)

Losos je ryba dobrá, ryba zdravá a v poslední době i dostupná. Tedy pokud se bavíme o lososovi stříbrném, který v mražené formě a o váze 1, 5 kila stojí bratru necelých 150,- Kč . Jako jídlo připravované jednou za čas, to je, řekl bych, zvládnutelné.

Suroviny na oběd pro 4 lidi nebo 2, co si nechají zbytek na večer:

Losos stříbrný o váze mezi 1,3-1,5 kilogramu, kostka "povoleného" másla (třeba "jihočeské" od Madety), směs provensálského koření sušeného ( třeba to od Vitany- je bohatější co do druhů použitých bylinek)-- kdo nemá rád provensálské, může použít obyč koření na ryby a nebo i čerstvé bylinky(šalvěj, rozmarýn atp.),brambory, mletý kmín, sůl.. a ostrý nůž.

suroviny.jpg



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lososa opláchneme, osušíme a ostrým nožem uřežeme ploutve - hřbetní, prsní, břišní a ocas (čili všechny) a umístíme na hlubší plech. Řezání ploutví jde poměrně snadno, tedy lépe než u kapra. Poté nakrájíme celé máslo na menší půlplátky, vložíme do misky a zasypeme kořením (nebo pokrájenými bylinkami) a můžeme s citem dosolit.

maslovidlickakoreni.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koření (či bylinky) se pokusíme zapracovat vidličkou a jelikož to nejde zcela snadno.. po pár zatlačeních a ohnuté vidličce zapůsobíme na směs dobře omytou a osušenou rukou a tak dlouho patláme a hňahňáme až je směs jakž takž sourodá čili kompaktní.

maslohotove.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kousek másla dáme dovnitř ryby a potom se vrátíme do svých dětských let a zbytek naneseme na lososa. Metoda "pokus - omyl" ukázala, že nejlépe to jde lehkým krouživým pohybem a ve směru proti šupinám. Pokud se nám to zdá neproveditelné a máslo je všude okolo a ne na rybě, uklidíme bordel a jdeme od začátku metodou "vezmu kus másla-uplácám z něj placičku-a opatrně nanesu na rybu". Výsledek by měl-mohl vypadat zhruba takto:

maslovylosos.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..Rybku podlejeme vodou- tak půl hrnku aby se nedusila ale pekla, vložíme doprostřed trouby vyhřáté na ..dejme tomu 170 stupňů na cca 45 minut (jak je kdo zvyklý péct). Máslo vlivem tepla steče z lososa a zanechá na něm pevné součásti. Po upečení rybku vyndáme a máme-li tenčí ohebný nůž, můžeme zkusit oddělit maso od páteře-->jde to docela snadno. Páteř, která zůstane na jedné půlce vyhodíme a rybu naporcujeme. Jako přílohu jsem tentokrát zvolil tu nejobyčejnější - vařený nemaštěný brambor(výpek stačí). Kdo chce, může brambory posypat nasekanou pažitkou nebo jarní cibulkou.

 

 

papubezvina.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K rybě je dobré bílé vínko.. Třeba chilské Chardonnay nebo Sauvignon Blanc. Přikládám "vygůglenou" fotku neb lahev použitá u oběda se při silné sůunečním svitu fotila dosti špatně.

19307.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chápu, že ne každému může být po chuti vybírání (byť velkých) kostí a ta celková práce okolo. V tom případě doporučuju sáhnout hlouběji do kapsy a koupit chlazený či vakuovaný filet z lososa. Postup je mnohem snažší- omytý a osušený filet položíme na hlubší plech vyložený pečícím papírem a onu máslovou směs na něm rozetřeme(nebo jen poklademe snítkou oblíbených bylinek a pokapeme citronem či limetkou), NEpodléváme a dáme péct. Doba přípravy je kratší. A kdo nemá rád lososa, tomu navrhuju filetovaného nilského okouna. Krásné bílé šťavnaté maso na 99,5% bez kostí, vhodné i pro děti.

Máme-li gurmánské choutky, můžeme si kousek filátka dát stranou a udělat si předkrm v podobě tataráčku z lososa :kousek lososa nožem naškrábeme(je to velice snadné), dáme do misky, přidáme na atomy pokrájenou cibuli šalotku, bílý pepř, špetku soli, trošku citronové-limetkové šťávy. Mažeme na opečenou bílou večku nebo toastový chléb. Jednoduché a lahodné.

PS: klidně si k tomu dejte i okurkový salát, kombinace to není špatná.

PPS: jen do mne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jakub Stupka | neděle 30.8.2009 15:44 | karma článku: 9.14 | přečteno: 1056x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Stanislav Jonák

Nůžky a obvaz jsou stejně důležité jako brzdy, aneb proč STK nedává smysl

Jednou za čas musí auto na STK. Na základě toho se rozhodne, zda můžete i nadále jezdit na silnicích nebo ne. Technický stav má ale stejnou váhu jako jeden obvaz v lékárničce.

25.9.2017 v 22:44 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 287 | Diskuse

Jana Slaninová

Manžel mě dneska pohřbil

"Ženo, mě se zdálo, že jsi měla blogerskej pohřeb." oči jsem měla navrch hlavy a asi i blbě slyšim. "Cooooo?! Co to meleš?!" "No. Úplně normálně jsi si lehla na Staromáku na lavičku, usnula a umřela. No neni to hezký?"

25.9.2017 v 21:39 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 247 | Diskuse

Libuse Palkova

Mimomanželské vztahy

Jak jsme probrali v předchozím blogu, ne každé manželství se musí vydařit. A to každý pak řeší po svém. Někdo drasticky rozvodem, jiný si pořídí milence či milenku, zkrátka každý má svůj recept, jak přežít a vydržet.

25.9.2017 v 20:26 | Karma článku: 9.14 | Přečteno: 654 | Diskuse

Jan Pražák

Proč má obyčejná rýmička na nás muže tak zničující účinky

„Ten můj má už zase smrtelnou mužskou nemoc na sedum písmen. Celej víkend proležel na gauči, smrkal, prskal, skučel a chtěl po mně, abych ho krom veškerý práce na domácnosti pořád obskakovala.“

25.9.2017 v 20:01 | Karma článku: 17.16 | Přečteno: 446 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Karlštejn po 30 letech

Majestátní hrad Karlštejn pamatuje mnoho, gotickou výstavbu, renesanční dostavbu, rozsáhlou rekonstrukci architekta Josefa Mockera v 19. století.

25.9.2017 v 13:34 | Karma článku: 10.24 | Přečteno: 420 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1485
Jihočech bydlící-pracující-žijící v Praze.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.