Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sobotní losos.

30. 08. 2009 15:44:00
Aneb takhle to dopadá, když si člověk nedá pozor na pusu a mele a mele o tom co bude psát, až se dostane do fáze, kdy to musí udělat. Zdravím kolegyni Handoura :)

Tuž.. minule nevalně vyvedený pokus o guláš, nejčko losos. I s fotkama, ale pozor, jsou z mobilu, tudíž kvalita nif mof aj co do editace na serveru vezdejším( ještě jsem se to nenaučil, toto je první skoro-foto-blog)

Losos je ryba dobrá, ryba zdravá a v poslední době i dostupná. Tedy pokud se bavíme o lososovi stříbrném, který v mražené formě a o váze 1, 5 kila stojí bratru necelých 150,- Kč . Jako jídlo připravované jednou za čas, to je, řekl bych, zvládnutelné.

Suroviny na oběd pro 4 lidi nebo 2, co si nechají zbytek na večer:

Losos stříbrný o váze mezi 1,3-1,5 kilogramu, kostka "povoleného" másla (třeba "jihočeské" od Madety), směs provensálského koření sušeného ( třeba to od Vitany- je bohatější co do druhů použitých bylinek)-- kdo nemá rád provensálské, může použít obyč koření na ryby a nebo i čerstvé bylinky(šalvěj, rozmarýn atp.),brambory, mletý kmín, sůl.. a ostrý nůž.

suroviny.jpg



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lososa opláchneme, osušíme a ostrým nožem uřežeme ploutve - hřbetní, prsní, břišní a ocas (čili všechny) a umístíme na hlubší plech. Řezání ploutví jde poměrně snadno, tedy lépe než u kapra. Poté nakrájíme celé máslo na menší půlplátky, vložíme do misky a zasypeme kořením (nebo pokrájenými bylinkami) a můžeme s citem dosolit.

maslovidlickakoreni.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koření (či bylinky) se pokusíme zapracovat vidličkou a jelikož to nejde zcela snadno.. po pár zatlačeních a ohnuté vidličce zapůsobíme na směs dobře omytou a osušenou rukou a tak dlouho patláme a hňahňáme až je směs jakž takž sourodá čili kompaktní.

maslohotove.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kousek másla dáme dovnitř ryby a potom se vrátíme do svých dětských let a zbytek naneseme na lososa. Metoda "pokus - omyl" ukázala, že nejlépe to jde lehkým krouživým pohybem a ve směru proti šupinám. Pokud se nám to zdá neproveditelné a máslo je všude okolo a ne na rybě, uklidíme bordel a jdeme od začátku metodou "vezmu kus másla-uplácám z něj placičku-a opatrně nanesu na rybu". Výsledek by měl-mohl vypadat zhruba takto:

maslovylosos.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..Rybku podlejeme vodou- tak půl hrnku aby se nedusila ale pekla, vložíme doprostřed trouby vyhřáté na ..dejme tomu 170 stupňů na cca 45 minut (jak je kdo zvyklý péct). Máslo vlivem tepla steče z lososa a zanechá na něm pevné součásti. Po upečení rybku vyndáme a máme-li tenčí ohebný nůž, můžeme zkusit oddělit maso od páteře-->jde to docela snadno. Páteř, která zůstane na jedné půlce vyhodíme a rybu naporcujeme. Jako přílohu jsem tentokrát zvolil tu nejobyčejnější - vařený nemaštěný brambor(výpek stačí). Kdo chce, může brambory posypat nasekanou pažitkou nebo jarní cibulkou.

 

 

papubezvina.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K rybě je dobré bílé vínko.. Třeba chilské Chardonnay nebo Sauvignon Blanc. Přikládám "vygůglenou" fotku neb lahev použitá u oběda se při silné sůunečním svitu fotila dosti špatně.

19307.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chápu, že ne každému může být po chuti vybírání (byť velkých) kostí a ta celková práce okolo. V tom případě doporučuju sáhnout hlouběji do kapsy a koupit chlazený či vakuovaný filet z lososa. Postup je mnohem snažší- omytý a osušený filet položíme na hlubší plech vyložený pečícím papírem a onu máslovou směs na něm rozetřeme(nebo jen poklademe snítkou oblíbených bylinek a pokapeme citronem či limetkou), NEpodléváme a dáme péct. Doba přípravy je kratší. A kdo nemá rád lososa, tomu navrhuju filetovaného nilského okouna. Krásné bílé šťavnaté maso na 99,5% bez kostí, vhodné i pro děti.

Máme-li gurmánské choutky, můžeme si kousek filátka dát stranou a udělat si předkrm v podobě tataráčku z lososa :kousek lososa nožem naškrábeme(je to velice snadné), dáme do misky, přidáme na atomy pokrájenou cibuli šalotku, bílý pepř, špetku soli, trošku citronové-limetkové šťávy. Mažeme na opečenou bílou večku nebo toastový chléb. Jednoduché a lahodné.

PS: klidně si k tomu dejte i okurkový salát, kombinace to není špatná.

PPS: jen do mne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jakub Stupka | neděle 30.8.2009 15:44 | karma článku: 9.14 | přečteno: 1056x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Libuse Palkova

Vraždit kvůli bezpečnostním rámům?

Když se dočtete ve zprávách, že nějaký mladý Palestinec byl schopen vraždit kvůli takové maličkosti, jako je instalace bezpečnostního zařízení, napadne vás, že ti arabové jsou fakt blázni.

24.7.2017 v 16:10 | Karma článku: 8.17 | Přečteno: 463 | Diskuse

Renata Pospiechová

Letní vzpomínání - Bulharsko

Máme léto. Čas odpočinku, cest a radosti. Mnozí cestují tam i onde, letecky, autem i jinak. Rodiče s dětmi většinou jedou k moři. My dříve na dovolenou s rodiči nejezdili. Maximálně na pár výletů do okolí.

24.7.2017 v 15:15 | Karma článku: 7.14 | Přečteno: 279 | Diskuse

Petr Omelka

Proč chcete, abych byl rasista?

Nezajímá mne barva, vyznání nebo národnost, zajímá mne, jak se člověk chová. A přísahám, že jsem nikdy neházel lidi do jednoho pytle. Proč mne tedy někteří nutí, abych to dělal?

24.7.2017 v 10:13 | Karma článku: 40.66 | Přečteno: 1754 | Diskuse

Karel Trčálek

Tour de France je Tour de Nuda

Právě skončivší Tour de France je, řekl bych, celkem, věrným obrazem dnešní doby. Přes veškerou nucenou bombastičnost a la reportáže T. Macka z idnes.cz, to byla jedna velká nuda

24.7.2017 v 8:17 | Karma článku: 17.62 | Přečteno: 636 | Diskuse

Libuse Palkova

Každý brání to svoje

Člověk mnohé pochopí, až když to pozná na vlastní kůži, anebo, pokud si zkusí určité situace vztáhnout sám na sebe, představit si, jak by bylo jemu. kdyby byl na místě jiného. Pak možná vidí věci jinak. Bez špetky empatie to nejde

24.7.2017 v 7:44 | Karma článku: 7.74 | Přečteno: 278 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1485
Jihočech bydlící-pracující-žijící v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.