Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Buřtguláš verze 3 aneb já taky vařím a rád :) (bez fotodokumentace)

26. 08. 2009 16:48:00
Před časem se tu byl zjevil blog od p. Kroupy, popisující, kterak vaří buřtguláš. Nedlouho poté přibyl blog další, který pojednával o alternativním recepisu. Tož to jsem si dodal odvahy a níže uvádím historku, kterak jsem ono veledílo páchal...

.. když má drahá přítelkyně doma nebyla.

Nevím přesně kdy tomu tak bylo, ale letos určitě, dost možná že i v pátek. Jsa tvorem myslícím na jídlo až chorobně často, již v práci jsem přemítal o tom, co schvátit do požeráku aby žaludek byl zaplněn a zbytek těla z toho měl libé pocity. Vzpomenul jsem si na buřtguláš od své mamky. Upřímně řečeno, její verze mi příliš nejede, ale jsa člověkem hloubavým (jak kdy), sedl jsem doma ku notebooku a koumal. Guláš..hmm. bramborovej.. hmm.. V mé chorobné mysli vyvstala poučka: "Chceš-li dobrý guláš míti, měj maso a cibuli ve stejném poměru". Tož tak. Dobrá. Vyrazil jsem směrem ku Intersparu na Hostivaři( pro znalé- ten u Švehlovky), po cestě přidusil plíce cigaretkou a jal se nakupovati.

Maje hlad vskutku značný, nebral jsem ohledy na nosnost igelitky a nacpal ju až k prasknutí.

Doma jsem vyložil na stůl následující ingredience: 1kg brambor, 1 kg točeného salámu, 1 kg cibule, pepř, sůl, papriku sladkou, majoránku, kmín celý, česnek, malý rajský protlak, sádlo. Vcelku jednoduché.

--

Brambory oloupal, nakrájel na větší kousky (dle vzpomínky na "vojenský buřtguláš před tisíci lety na svazarmovské střelnici"), cibuli nakrájel nadrobno, točený salám oloupal a nakrájel na slabé půlměsícové plátky, k tomu na atomy rozsekal pár stroužků česneku. Když jsem viděl tu hromadu, došlo mi, že jsem suroviny "trošku" předimenzoval- neb největší hrnec má skromný obsah tří litrů. Nuže, boj nastal.

Do oné olbřímí nádoby přišel kus sádla (když už, tak už) a na to necelé kilo cibule*.. Cibulka se za občasného míchání uskromnila co do prostoru. Zhruba v polovině karamelizujícího procesu jsem přisypal něco málo kmínu. Když už se tedy cibulka jevila lehce opáleně, přidal jsem točený salám, rajský protlak a zaprášil paprikou. Další chvíle u sporáku proložená občasným promícháním. I onen "salám" po chvilce restování(vzhledem k množství cibule spíše polodušení) změnil objem. Když už se to jevilo tak nějak bojeschopně, došlo na dodání brambor. V tu ránu na mně šly mrákoty, neb hrnec toho měl opravdu dost. Nicméně dílo se podařilo a dokonce se vešla aj voda z vodovoda. Opatrně promíseno, přiklopeno pokličkou, tu a tam promícháno. V polovině vaření oné směsi probělo přidání 3 atomizovaných stroužků česneku a cca pět minut před "doděláním" brambor i majoránky. Vzhledem k množství a poměru surovin nebylo třeba příliš zahušťovat. Ale aby se neřeklo, přidal jsem na poslední chvíli ještě trochu mouky rozmíchané ve smetaně na šlehání(jestli hladká nebo polo-hrubá , vám neřeknu ani kdybych se poštverečkoval). Guláš změnil barvu z přečervenalé na méně červenou a po provaření bylo hotovo.

--

Druhý den po uležení byl ještě lepší a večer se ze zbytku udělala gulášovka. Kam se hrabe Vitana nebo Maggi.

--

* - necelé z toho důvodu že po pečlivém oloupání jí bylo méně a do budoucna jsem si vytkl snížení množství na něco přes 6O deka.

--

pokud se vám to, milí bloggeři a milé bloggerky zdá jakožto poživatelné co do obsahu článku i případného tovaru, dejte mi vědět v diskuzi. Pokud ne, konejte jak uznáte za vhodné.

PS: buřt-vuřt.. na Prachaticku, odkud pocházím, se říká buřt.

Autor: Jakub Stupka | středa 26.8.2009 16:48 | karma článku: 10.37 | přečteno: 930x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Stanislav Jonák

Nůžky a obvaz jsou stejně důležité jako brzdy, aneb proč STK nedává smysl

Jednou za čas musí auto na STK. Na základě toho se rozhodne, zda můžete i nadále jezdit na silnicích nebo ne. Technický stav má ale stejnou váhu jako jeden obvaz v lékárničce.

25.9.2017 v 22:44 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 282 | Diskuse

Jana Slaninová

Manžel mě dneska pohřbil

"Ženo, mě se zdálo, že jsi měla blogerskej pohřeb." oči jsem měla navrch hlavy a asi i blbě slyšim. "Cooooo?! Co to meleš?!" "No. Úplně normálně jsi si lehla na Staromáku na lavičku, usnula a umřela. No neni to hezký?"

25.9.2017 v 21:39 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 247 | Diskuse

Libuse Palkova

Mimomanželské vztahy

Jak jsme probrali v předchozím blogu, ne každé manželství se musí vydařit. A to každý pak řeší po svém. Někdo drasticky rozvodem, jiný si pořídí milence či milenku, zkrátka každý má svůj recept, jak přežít a vydržet.

25.9.2017 v 20:26 | Karma článku: 9.14 | Přečteno: 653 | Diskuse

Jan Pražák

Proč má obyčejná rýmička na nás muže tak zničující účinky

„Ten můj má už zase smrtelnou mužskou nemoc na sedum písmen. Celej víkend proležel na gauči, smrkal, prskal, skučel a chtěl po mně, abych ho krom veškerý práce na domácnosti pořád obskakovala.“

25.9.2017 v 20:01 | Karma článku: 17.16 | Přečteno: 446 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Karlštejn po 30 letech

Majestátní hrad Karlštejn pamatuje mnoho, gotickou výstavbu, renesanční dostavbu, rozsáhlou rekonstrukci architekta Josefa Mockera v 19. století.

25.9.2017 v 13:34 | Karma článku: 10.24 | Přečteno: 420 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1485
Jihočech bydlící-pracující-žijící v Praze.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.